tiistai 9. marraskuuta 2010

Wienerpitko


Tämä se taas olikin varsinainen kokeilu. Laitetaanpa ensin käyttämäni 0,5 litran pullataikinan ohje.

Pullataikina:
5 dl laktoositonta maitoa
2 ps kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g sulatettua margariinia
n. 15 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva osaan jauhoista ja lisää maitoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna taikinaan ja sekoita. Lisää suurin osa jauhoista taikinaan vähitellen. Sulata margariini mikrossa, kaada joukkoon ja lisää loput jauhoista. Vaivaa taikina sopivaksi ja kohota liinan alla lähes kaksinkertaiseksi.

Valmista vaniljakreemijauheesta vaniljakreemiä sekoittamalla 1 dl jauhetta ja 3 dl vettä hyvin keskenään. Anna seoksen vetäytyä jääkaapissa noin 5 minuuttia.

Kauli taikinasta pitkolevyjä ja painele niiden keskiosaa hieman alaspäin. Laita vaniljakreemiä ja esimerkiksi mansikkamarmeladia pitkojen päälle ja kohota niitä vielä hetki. Voitele reunat munalla ja paista pitkoja 200 asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

Itsehän olin katsonut jostakin blogista, että reunat voisi taittaa, jolloin sisälle voisi vielä laittaa piiloon marmeladia. No tämä hyvä idea ei "ihan" kuitenkaan onnistunut. Reunat aukenivat, turposivat ja levisivät, ja lopulta pitkot olivat jo yli puolen pellillisen levyisiä. :D Olin tuosta koko taikinasta tehnyt 2 isoa pitkoa ja yhden minikokoisen, joten ensi kerralla teen kyllä useamman. Pitkot kun näyttivät niin näteiltä ennen uuniin menoa, mutta taikinan melkoista kohoamista vielä uunissa en ollut sitten huomioinut.

Tämä tosiaan oli ensimmäinen pullapitkokokeiluni, joten sinällään maku oli kuitenkin hyvä ja ensi kerralla jo ehkä ulkonäkökin on. Tarkoituksena oli koristella pitkot vielä tomusokeri-vesi-liuoksella, mutta se sitten kiireessä jäi tekemättä. Kuvassa olevan pitkon reunoja olen leikannut, jotta se olisi inhimillisen kokoinen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti