tiistai 22. marraskuuta 2011

Hampurilaiset



Omnomnom, omatekoisia hampurilaisia! Opiskelu ja työt kun eivät ole vieneet tarpeeksi aikaa, niin aloinpa eräänä kauniina perjantai-iltapäivänä kohottelemaan sitten hampurilaissämpylöitä. Enpähän ollut lukenut Voisilmäpeliä-blogin ohjetta täysin läpi ennen toteutusta, joten hieman yllätyin tuota kohotusaikaa. Eli varatkaahan te tähän sitten kunnolla aikaa. :) Lisäksi tein itse jauhelihapihvit, ja hampparin väliin tuli tietysti myös juustoa, salaattia ja tomaattia.

Vielä tännekin varmuudeksi sämpylöiden ohje talteen.

Hampurilaissämpylät (4 kpl):
1 dl vettä
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1½ rkl pehmeää voita

Lisäksi tarvitaan tilkka vettä, kanamunaa voitelua varten sekä seesaminsiemeniä (joita ei itsellä tekohetkellä kaapista löytynyt).

Yhdistä ~42 asteinen vesi, maito, hiiva ja sokeri ja anna seistä noin 5 minuuttia. Vatkaa kananmunan rakenne kevyesti rikki omassa kulhossaan. Yhdistä sitten eri kulhossa jauhot ja suola, ja nypi sen jälkeen pehmeä voi joukkoon niin, että saat aikaiseksi pieniä muruja. Lisää jauhoseokseen vesi-hiivaseos sekä kevyesti vatkattu muna ja sekoita puuhaarukalla taikinaksi.

Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja vaivaa 8-10 minuuttia, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. (Taikina on todella tahmaista ja hermoja koettelevaa, mutta muista, että mitä vähemmän lisäät jauhoja tässä vaiheessa, sitä ilmavampia sämpylöitä saat.) Pyörittele taikina palloksi ja siirrä peitettynä kohoamaan lämpimään ja ei-vetoisaan paikkaan. Kohota kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi eli 1-2 tuntia.

Leikkaa kohonnut taikina 4 osaan ja pyörittele jokainen osa sämpyläksi mieluiten suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille, sillä pyörittelyn jälkeen niitä on vaikea enää siirrellä. (Sämpylöiden muoto kannattaa olla litteä ja leveä, mikä helpottaa syömisvaiheessa.) Kohota tämän jälkeen sämpylöitä liinan alla vielä toiset 1-2 tuntia.

Voitele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon on lisätty tilkka vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Laita uunin alatasolle uunivuoka, jossa on muutama desi vettä, sillä tämä pitää uunin sopivan kosteana. Paista sämpylöitä 200-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja kohonneita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti